Orgelbouw en restauratie

  • Orgels zijn fascinerende instrumenten
    De rijke scharkering aan stijlen, afmetingen, klankkleuren en toegepaste technieken maakt het iedere keer een interessante uitdaging om er aan te werken. Door de enorme diversiteit is veel ervaring en kennis noodzakelijk. Samenwerkend met diverse collega’s uit de orgelbouw heb ik de mogelijkheid om als zelfstandig orgelmaker te kunnen functioneren. Door aan diverse orgels te hebben gewerkt kom je uiteindelijk alle facetten van de orgelbouw tegen. Inmiddels vele orgels verder ben ik veel ervaring rijker maar nog niet uitgeleerd. De complexiteit van het instrument blijft me boeien en verbazen.
     
  • NNOC
    Vanwege de vele benodigde disciplines voor orgelbouw zag ik mij genoodzaakt een samenwerkingsvorm te zoeken. In eerste instantie met Eento Meijer, een oud-collega, waar ik in het verleden veel mee heb samengewerkt. Hij was inmiddels in het bezit van een ruime werkplaats met diverse machines geschikt voor orgelbouw. Door onze kwaliteiten en materialen te bundelen hebben we de mogelijkheid gecreëerd om samen orgel-projecten aan te nemen en te onderhouden. Hoewel de basis nog vrij smal was hebben we nog een viertal mensen benaderd en toegevoegd aan onze coöperatie. Lees verder
     
NNOC
Restaureren is weinig meer dan inhalen van achterstallig onderhoud. Daarbij wordt de kans waargenomen om architektonische/kunsthistorische verwondingen ongedaan te maken. Voorts kunnen meteen funktionele aanpassingen geschieden. Bij restauratie is vaak het non-kreatieve essentieel. Goed kijken naar het geheel en de details. Het ontdekken van de historische samenhang daarin. Het waarom is daarbij vaak het boeiende onoplosbare.